Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers que ens permeten millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques d'anàlisis que ens ajuden a millorar el servei. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per saber quines cookies utilitzem, llegeix la nostra informació sobre cookies.
20/01/2020

ALIMENTS QUE ENS APORTEN CALOR INTERNA

L’hivern és l’estació més freda de l’any i és temps d’interiorització. El dia és més curt i la temperatura fa que necessitem aliments que ens aportin escalfor.

La naturalesa és sàvia, molts arbres perden les seves fulles per fer front a les temperatures fredes i optimitzar l’energia i alguns animals també es protegeixen tot l’hivern amagats als seus amagatalls.

Els grans canvis de temperatura que experimentem durant tot el dia, fan que el cos es refredi i si no tenim un sistema immunològic enfortit i equilibrat, probablement agafarem un refredat que ens durarà tota la temporada.

Pel que fa als canvis que experimenta el cos veiem que el metabolisme disminueix, per això és important adequar els hàbits alimentaris al ritme de la natura per tal de buscar la calor corporal i així arribar a la primavera amb l’energia millorada i renovada.
 
Com podem combatre el fred i enfortir el sistema immunitari:
 

  • Evitar els aliments freds: begudes fredes, gelats, amanides...
  • Potenciar coccions lentes i llargues, que ens aportin escalfor interna: brous, cremes, estofats de llegums...
 
  • Aliments picants: el picant ens aporta escalfor al cos.
  • Espècies: podem substituir l’ús de la sal per diferents espècies, evitarem fer retenció de líquids i ens beneficiaríem de les propietats de les espècies.
  • Aliments fermentats: ajuden a cuidar la nostra flora bacteriana aportant aliment per tenir una microbiota sana de tal manera que repercutirà al nostre sistema immunològic enfortint-lo.
  • Infusions reconfortants: és convenient hidratar-se amb infusions de diferents tipus la de  farigola, regalèssia o el te kukicha.
  • Gingebre: el gingebre és una arrel que creix a totes les zones tropicals. Es caracteritza pel seu sabor picant cosa que fa incrementar el nivell d’energia i escalfa l’organisme.
 
 Aina Rovira
 Nutricionista i Dietista al Club Natació Vic - Etb

Comparteix l'article: